Wat kan het Sjamanisme voor mij betekenen?

photo of snake

Het pad van de Sjamaan is een van de levenspaden die je kunt bewandelen. Er zijn vele soorten sjamanisme op aarde. Antropologen en etnologen beschrijven vormen van sjamanisme die overal verschillend kunnen zijn en soms samenvallen met andere functies, zoals stamhoofd. Er werden (en worden) nog andere termen gebruikt voor de beoefenaar van sjamanisme, zoals priester(es), ritueel-specialist, heler, medium, orakel, kruidendokter, heks of tovena(a)r(es).

Wikipedia zegt het volgende over het Sjamanisme:

“Een Sjamaan is iemand die weet”

Sjamanisme is het manipuleren van bovennatuurlijke machten door een sjamaan die contact kan maken met geesten en de geestenwereld, veelal om op die manier door geesten veroorzaakte ziektes te genezen. Het komt en kwam voor in diverse culturen en traditionele geloven verspreid over de hele wereld, met elk hun rituelen en praktijken. De term sjamanisme komt van het Toengoezische šamanša betekent weten, een sjamaan is iemand die weet. Het stamt waarschijnlijk via het Chinese sha-men, een boeddhistische monnik, af van het Sanskriet sramana (श्रमण), asceet.

Een aantal jaar eerder mocht ik me onderdompelen in de wijsheid van de Maya’s. Nog tot de dag van vandaag volg ik de Tzolkin, een van de kalenders van de Maya’s. Benieuwd naar je geboorte zegel? Stuur me een berichtje dan reken ik deze graag voor je uit.”De Maya’s waren een indianenvolk met een hoog ontwikkelde beschaving, net zoals hun noordelijke buren Azteken en hun zuidelijke burende Inca’s. De Maya’s leefden in een heel uitgestrekt gebied van Zuid Mexico,  Belize en Guatemala tot in El Salvador en Honduras. Een gebied tien keer zo groot als Nederland. Omdat ik graag vanuit verschillende perspectieven naar de wereld kijk, ging ik verder met een initiatie in de wijsheden van de inca’s.

photo of machu picchu
Peru- De inca’s

The south, the serpent

Mijn eerste initiatie in het Inca sjamanisme was een magische ervaring. Deze kennis en methodes die ik heb mogen leren komen vanuit de inca’s uit Peru, die dit op hun beurt ook weer hebben doorgekregen van de laika’s uit Siberië, die tijdens de laatste ijstijd naar Noord Amerika zijn gevlucht. Hun levensmissie is te leven vanuit het hart en de natuur. Het zuiden, staat ook wel voor “the serpent”, de slang dus. Het loslaten van het oude. “Turn wounds into sources of power and compassion” is dan ook het credo dat hierbij aansluit. En dat is wat wij als deelnemers ook hebben mogen ervaren samen. Het transformeren van oude pijn, verhalen die ons niet meer dienen. Het is dus hard werken deze sjamanistische week, zowel gevend als ontvangend. De leer wortelt in een 16.000 jaar oude en ononderbroken traditie van de meesters van de andes. De week vooraf krijg ik van een collega therapeut en inmiddels vriendin ook een boek aangereikt; De terugkeer van de inca, door Elizabeth B. Jenkins, wat ik je zeer aanraad als je je verder wilt verdiepen in het verhaal van de profetie van de meesters van de andes. Een spiritueel avontuur.

Een toolkit voor het leven

Verder leren we allerlei tools die er voor zorgen dat we veilig en prettig kunnen werken. Zoals bijvoorbeeld het openen van een ‘sacred space’, een energetisch heilige ruimte openen. Voor je aan een sessie begint, of als je bezig gaat met een ceremonieel vuur. Ook leren we de ‘wiracocha’ openen, op te werken vanuit het licht in je 8e chakra. We leren het belang van associatie en dissociatie en maken een ‘sandpainting’. Waar in we onze transformatieprocessen in kaart brengen. Deze maak je in de natuur, maar kan ook in je huis gemaakt worden..

Ik in het midden met mijn mesa en 2 andere deelneemsters

Mesa, Medicijnen bundel

Tijdens deze week laten we 3 verhalen los, met de “illuminatie techniek”. Hiervoor hebben we allemaal 3 edelstenen bij. Deze komen na de week in onze mesa, de medicijn bundel en kunnen wij nadien zelf gebruiken om d.m.v. de illuminatie techniek anderen te helpen bij hun transformatieproces. Een Mesa bouw je dus op. Het bestaat uit een binnendoek, een buitendoek, (edel)stenen en een touw of lint waar je je bundel mee bij elkaar houdt.

Los laten wat je niet meer dient

Het voelt al snel goed en vertrouwd, de deelnemers in deze groep hebben al een goede basiskennis over het menselijk (energetische)lichaam wat ons helpt om de technieken snel eigen te maken. Met de illuminatie techniek ontdoen we ons van “hucha” wat staat voor toxische energie, wat emoties, overtuigingen of entiteiten kunnen zijn. We ondergaan hier allemaal voorgesprekken voor en voeren deze ook met andere deelnemers. Het is ontzettend leerzaam en verdiepend. Maar ook kwetsbaar, emotioneel en helend. Ik voel me lichter en krachtiger aan het eind van de week! We dragen zoveel bij ons, aan trauma, ervaringen, emoties en overtuigingen die ons niet meer helpen. Ooit had dit een positieve intentie. Maar als het niet meer dient kun je het als een probleem ervaren. Heerlijk om dit los te laten! Ondanks het feit dat ik al veel innerlijk werk gedaan heb, komt er nog vanalles uit mijn verleden wat ik los mag laten.

Het voelt mega dankbaar en waardevol om deel te nemen aan een Sjamanistische opleiding! Het bestaat uit 4 delen, een week per windrichting. Wat gebeurd er veel, in me rond me en collectief op op aarde. Ik krijg mega waardevolle inzichten over mijn eigen proces en het voelt goed bij het geven van de sessie bij anderen. Wat een dankbaar werk, zo rauw, intens, liefdevol en met plezier. Wat ik er persoonlijk uit heb gehaald zijn niet alleen de waardevolle technieken en tools, maar vooral ook de transformatie in mijn eigen processen. Waar ik vastliep, dat is opengebroken. Ik heb mega waardevolle inzichten gekregen. Hier nog even alle lessen op een rijtje:

 1. Non Judgements
 1. Non Suffering
 1. Non Attachment
 1. Beauty

Als je dit zo leest, waar valt voor jou nog winst te behalen? Wat gaat al goed? We blijven een leven lang leren en transformeren. Alles gebeurd precies op het juiste moment, jij bent nu dus precies waar je moet zijn. Accepteren en loslaten, maakt je vrijer en lichter. Schrijf eens voor jezelf op welke van bovenstaande punten je aandacht vragen.

2 reacties op “Wat kan het Sjamanisme voor mij betekenen?”

 1. Jolanda van Remundt

  Je bent een prachtig mens. Je verlicht het pad voor vele anderen. Mooi om te lezen en zo een stukje mee te mogen op jou reis..
  in liefde en licht
  Namaskaram
  ❣️🧚🏻‍♀️❣️

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.