Waarom je cacao in je leven wilt!

Waarom je cacao in je leven wilt.

Er zitten zoveel voordelen aan cacao, door dit magische medicijn toe te voegen aan je rituelen ontvang je niet alleen vele gezondheidsvoordelen het werkt ook door op andere systemen. Niet voor niets wordt deze drank al duizenden jaren gebruikt door inheemse stammen tijdens hun heilige rituelen.

Sinds de laatste jaren worden cacao ceremonies steeds populairder in het westen. Niet zo gek, aan gezien cacao niet alleen boordevol voedingstoffen zit, maar ook je hart opent en liefde ervaart.

Je kunt zelf ook rauwe cacao bestellen en je eigen ritueel meer kracht bij geven. Of je nu individueel of met een groep werkt, hier lees je wat handig is tijdens een cacao ceremonie of ritueel.

Wat doet cacao precies?


Cacao bevat veel flavonoïden, een antioxidant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen in je lichaam zorgen uiteindelijk voor ziekte en veroudering van het lichaam. Er zouden 20x meer antioxidanten in cacao zitten dan een blauwe bes! Ook de mineralen magnesium, koper en ijzer in cacao ondersteunen je hersenen, immuunsysteem en de toevoer van zuurstof aan je bloed. De stof fenylalanine in cacao wordt omgezet tot dopamine, wat je waarschijnlijk al kent en verhoogt je geluksgevoel en concentratie vermogen.

Ik ben dol op chocolade! Ja, ook een reep met meer suiker dan cacao. In repen met meer suiker dan cacao zitten natuurlijk weinig gezondheidsvoordelen. Om het meeste effect uit cacao te halen kies je voor rauwe cacao. Rauwe cacao is cacao die niet verwerkt is tot een chocolade reep en dus ongetemperd blijft. Zelf werk ik met cacao uit Zuid Amerika, nu zelfs uit het land waar mijn vader geboren is in Suriname. De mensen die deze cacao plukken en verwerken heb ik ontmoet. Van boon tot drank geproefd en getest waardoor ik met zuivere cacao van goede kwaliteit mag werken.

Een heilige Ka’kaw ceremonie.

Wat is een cacao of zoals de maya’s zeiden een Ka’kaw ceremonie? Voorafgaand aan de ceremonie wordt ruimte gezuiverd, er is iemand die ‘spacehold’ en de ruimte zuiver houd wanneer er energieën vrij komen die getransmuteerd mogen worden.

De oude Azteken noemden rauwe cacao ook wel ‘Yollotl Eztli’, oftewel ‘hartenbloed’ en er zijn vele legenden onder de inheemse amazone volkeren waarin de cacaoboon zorg droeg voor de (her)verbinding via het hart tussen mens en natuur. Tijdens een ceremonie eer je je voorouders, de zon, de maan, de aarde, de natuur en het universum.

Mijn roots liggen in Suriname, daar noemen ze van ouds her de cacao drank ‘skrati’. De bomen van de cacao die ik gebruik groeien in Wanica en Saramacca, de fine flavour cacao wordt in Paramaribo verwerkt tot repen en skrati voor chocolade drank. Met minimale processing, voor een maximaal oorspronkelijke smaak.

Je kunt alleen, met zijn 2e of een groep mensen samen in een cirkel samen komen om een ceremonie uit te voeren. Er worden vaak tips en tools aangereikt die je helpen bij je proces. Er komt meestal een magische liefdevolle sfeer vrij bij een cacaoceremonie, er wordt gezongen, gedanst en alles wat zich aandient en gezien wil worden mag er zijn.

Je eigen cacaoceremonie.


Je kunt ook voor jezelf een (maandelijks) ritueel inplannen waar je cacao bij gebruikt. Voorafgaand aan de ceremonie zuiver je de ruimte, dit kun je doen door het branden van Sali en van hoek naar hoek de hele ruimte rond te wandelen met de intentie dat je de energie in de ruimte wilt zuiveren. Maak een altaartje met mooie bloemen, stenen, kaarsen en brand wierook. Leg een (meditatie)kussen neer, een dekentje en zorg voor voldoende ruimte om te bewegen. Zet een flesje Florida water en een doosje tissues klaar en je kunt je cacao klaar maken voor gebruik. Kies rauwe cacao, deze maak je aan met water en kruiden naar keuze. Als je het te bitter vind voeg je eventueel wat rauwe honing of agave toe, kies eerlijke bio producten.

Zet een intentie. Wil je meer (zelf)liefde ervaren? Bepaalde emoties of overtuigingen loslaten? Of wil je meer van iets manifesteren in je leven? Wat het ook is schrijf het op en spreek het ook uit voor de ceremonie. Tijdens de ceremonie is het fijn om naar (live)muziek te luisteren, muziek te maken, te zingen en/of te dansen. Het kan ook zijn dat er verdriet en/of blijdschap loskomt. Volg je impulsen, omarm jezelf. Je start zittend of liggend net wat je fijn vind, sluit je ogen en keer naar binnen. Maak een verbinding met de aarde. Door ademwerk te doen aan de hand van een meditatie, kun je zelf je oude emoties transformeren. Geniet van jezelf, dans, lach, huil en verwonder!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.